Molen Johanna Huijbergen

De Johanna is een ronde stenen molen aan de Bergsestraat te Huijbergen, in de Noord-Brabantse gemeente Woensdrecht. De molen is in 1862 in opdracht van Petrus Johannes Backx gebouwd, op aanraden van de pastoor van de plaatselijke parochie, die een molen in zijn parochie wilde hebben. De parochie was in 1859 gehalveerd omdat Kalmthoutse Hoek was weggevallen.

Na de afscheiding van België in 1830 was er een landsgrens door de parochie getrokken, maar de parochie is daarna nog bijna dertig jaar een geheel gebleven.

De bouwvergunning die voor de Johanna is verleend vermeldde ook gebruik als oliemolen en mogelijk is de molen ook als zodanig ingericht geweest. Ook bevond zich een zaagwerk in de Johanna.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de molen gebruikt om graan te malen en elektriciteit op te wekken.

In de jaren 60 van de twintigste eeuw raakte de molen in verval. Hij werd in 1966 aan de gemeente Huijbergen verkocht, die hem meteen heeft laten restaureren. In de jaren 1968/1969 is de molen maalvaardig gemaakt. Tegenwoordig laten vrijwillige molenaars de molen regelmatig draaien.

Kom gerust langs

Molen Johanna staat vlakbij de voormalige melkfabriek in Huijbergen. Het adres van de molen is Bergsestraat 25b 4635RD Huijbergen.

Huijbergen heeft een lange, interessante geschiedenis. Zeer de moeite waard om hiervan kennis te nemen.

Voor een bezoek aan de molen is het goed te weten dat Huijbergen is omgeven door prachtige natuurgebieden zoals de Wouwse Plantage, de Kalmthoutse heide, de Groote Meer, Zurenhoek, Kortenhoeff, Staartse Duinen, de Kooiheide en niet te vergeten de bossen van de Volksabdij O.L.V. ter Duinen. Een bezoek brengen aan de molen kan een dagje uit in natuur én cultuur zijn.

De molen is op afspraak te bezoeken. Kijk hiervoor bij contact. De eerste zondagmiddag van de maand is de molen open van 13.00 tot 17.00 uur. Op woensdag- en donderdagochtend zijn er altijd vrijwilligers aanwezig. En als u toevallig langs komt: kijk of de vlag wappert, want in dat geval is er iemand aanwezig om u rond te leiden.

Er zijn activiteiten in en rond de molen. Klik hiervoor op Agenda